ÅTERVINNING LIGGER I TIDEN.

Ett gott råd från oss: släng inte gamla, fina möbler. Det finns så många möbeldesigners från förr som tillverkade riktiga kvalitetspjäser – allt från Carl Malmsten, Arne Jacobsen till Bruno Mathsson, Josef Frank, Kerstin Hörlin-Holmquist men också många andra mindre kända namn.

Se till att fynda på nätauktioner och hos handlare.

Det går nästan alltid att rädda en trasig möbel. Ett bra underarbete och ett snyggt tyg – och du får tillbaka en möbel i samma glans som forna dagar.

För att du ska få en känsla för vad vi kan åstadkomma på Lilla Fridhem så har vi här ett galleri med möbler som alla fått nya liv.

FRÅN SLITNA - TILL SKINANDE NYA

De gamla sextiotalsfåtöljerna

kläddes om i Stockholm någon gång på 1970-talet. Sedan dess har tidens tand gjort sitt. Så här fint blev det i sommarhuset på den skånska sydkusten efter omklädsel på Lilla Fridhem. Återbruk ligger i tiden. Hörnsoffan från Eilersen kläddes om hos oss förra året.

FÖRE

EFTER

FRÅN TOKIGT BLÅ – TILL SOBERT GRÅ

JOSEF FRANK (född i Baden, Österrike, 1885, död i Stockholm, Sverige, 1967) ritade de här fina stolarna. De är riktigt sköna att sitta på. Vi fick in 12 stolar till Lilla Fridhem. En kund i västra Malmö hade ropat in stolarna på en auktion. Först drogs det gamla blå lädret loss. Sedan spikades 5 500 tandpetare in i de gamla spikhålen för att underlätta när de nya spikarna skulle på plats. Och sedan var det bara att spika i 5 500 nya spikar, eller tellikor som är det korrekta facknamnet på möbvelspik.. Mycket jobb. Men fint blev det – eller hur?

SNYGGA? - DET ÄR HELT FEL ORD!

DE SKULLE INTE VUNNIT NÅGOT SKÖNHETSPRIS, åtminstone inte när de här sex stolarna kom till Lilla Fridhems ateljé i Räng. Men Jan Andersson kan göra underverk. Efter ett besök hos en möbelrenoverare, för att putsa till trädetaljerna, så var det dags för omklädsel.

När vi levererade stolarna till företaget som hade beställt omklädseln, så trodde medarbetaren som tog emot dem att det var helt nya stolar. 

FÅTÖLJERNAS RESA FRÅN SOLKIGT BEGAGNADE TILL SOM NYA!

DET KOM EN VÄDJAN TILL LILLA FRIDHEM.

Samtalet kom från en kvinna i Skanör. Hennes dotter har flyttat till Schweiz och tjatat på mamma om de två fåtöljer som föräldrarna en gång köpte av en tapetserare i Malmö. De skulle behöva fräschas upp. Det blev ett arbete från grunden – men här är slutresultatet. Nu står fåtöljerna hemma hos dottern i Schweiz.

FÖRE

EFTER

EN TRÖTT GRÖN SKÖNHET BLEV MARINBLÅ ELEGANS.

Här är beviset på vad en omklädsel kan göra med en möbel. Kunden blev mycket nöjd med resultatet. Den gamla Dux-gruppen från 1900-talets mitt blev som ny igen.

DEN DANSKA FÅTÖLJEN "MAMA BAMSE" 

designades av Hans J. Wegner (född i Tønder, Danmark 1914, död i Gentofte 2007).  Hans J. Wegner  var en av 1900-talets främsta danska möbeldesigners med många klassiker på meritlistan. 

"Mama Bamse" designades 1954 och fåtöljens officiella beteckning är AP 28. Läs mer.


Hans J. Wegner.

SVANEN – ETT VERK AV ARNE JACOBSEN

FÅTÖLJEN SVANEN designades 1957 av Arne Jacobsen (född 1902 i Köpenhamn, död i samma stad 1971). Den togs fram till Royal hotel i Köpenhamn som byggdes mellan åren 1956-1960. 

En kund ropade in två Svanen-fåtöljer på auktion – som kläddes i svart skinn och blev en 50-års present till flickvännen.




Arne Jacobsen

TRASIG OCH ELÄNDIG – NU I NYSKICK

EN LEDSEN FÅTÖLJ kom till Lilla Fridhem. Soffan, som en gång tillhörde gruppen, slängdes för några år sedan. En bricka berättar att möbeln tillverkades av Aug. Hyléns lädermöbler i Kristianstad. Ett par i Lund såg till att ta hand om fåtöljen.

SÅ MYSIG KAN EN "PERNILLA 3" BLI – VI HAR KVAR EN PÅ LAGER!

DEN KAN BESKRIVAS SOM FÅTÖLJERNAS "ROLLS ROYCE". Visst, den tar plats, men en Pernilla 3 är alltid en fantastisk investering. Vilfåtöljen skapades av den svenske designern Bruno Mathsson (född 1907 i Värnamo - död 1988 i samma stad). Den första modellen av fåtöljen togs fram redan 1934. Lilla Fridhem rekommenderar att klä den i mysigt fårskinn – som det här exemplaret. Vi har faktiskt en "Pernilla 3" på vårt lager, se .




Bruno Mathsson

TA HAND OM VÅRT SKANDINAVISKA MÖBELARV!

Ring oss på 070-685 25 99 eller mejla på jan@lillafridhem.se så bokar vi in en tid – och tittar ut tyg eller skinn till din favoritmöbel.